william-de-boet-logo
afb06_blog-leven_williamdeboet

Leven

Het verhaal van tuinontwerper William de Boet en professor dr. Karel Decaestecker

Gezond leven is een kostbaar goed. Iets waar we niet dagelijks bij stilstaan, totdat het ons plotseling wordt ontnomen. Een paar jaar geleden werd ik met deze realiteit geconfronteerd.


Vage klachten brachten me eerst naar de huisarts en uiteindelijk naar het ziekenhuis, waar de diagnose onverbiddelijk was: een zeer hoog risico niet-spierinvasieve blaaskanker. De kans dat de kanker zou doorgroeien in de spierlaag en zich zou uitzaaien, was groot.

Wat volgde, was een ingrijpende operatie: een radicale cystectomie. Mijn blaas, prostaat en de omliggende lymfeklieren werden verwijderd, en met het preleveren van 50 centimeter darm werd een nieuwe blaas gecreëerd. Een zware ingreep, uitgevoerd door professor dr. Karel Decaestecker en zijn team – en met succes.

Een jaar later stond ik aan de start van de ¼ marathon in Rotterdam, met als doel geld in te zamelen voor het Uroqare Fonds van professor Decaestecker. Dankzij de steun van velen slaagde ik erin €14.000 op te halen voor kankeronderzoek.

Vanaf dat moment ontstond er een bijzondere band tussen ons: patiënt en arts, beiden met een sterke drive om iets te betekenen. Ik, door me in te zetten voor donaties, en professor dr. Karel Decaestecker, die met zijn expertise op het gebied van oncologie, urologie en robotchirurgie wereldwijd jonge artsen en collega’s inspireert.

Professor dr. Karel Decaestecker vertelt hieronder meer over zijn werk en passie.

afb01_blog-leven_williamdeboet
afb07_blog-leven_williamdeboet

Prof. dr. Karel Decaestecker: pionier in robotchirurgie en innovatieve zorg

De Belgische prof. dr. Karel Decaestecker behoort tot de wereldtop in de uro-oncologie en robotchirurgie. Hij is professor aan Ugent en verbonden aan zowel UZ Gent als Maria Middelares, waar hij bijdraagt aan medische vooruitgang.

afb05_blog-leven_williamdeboet

Als baanbrekend chirurg voerde hij enkele primeurs uit: de eerste robotgeassisteerde niertransplantatie in België en recent nog in Maria Middelares de eerste robotgeassisteerde nierautotransplantatie ter wereld met een eenarmige robot en dit volledig binnen in het lichaam.

Dankzij zijn expertise in robotchirurgie, waarbij operaties via steeds kleinere insnedes worden uitgevoerd, is het herstelproces voor de uro-oncologische patiënt aanzienlijk verbeterd en het risico op complicaties verlaagd. Onder meer dankzij donaties en financiering via bedrijven of individuele mecenassen kunnen pioniers als prof. dr. Decaestecker de bakens binnen het vakgebied blijven verzetten en de levenskwaliteit van oncologische patiënten blijvend verbeteren.


Waar ligt je focus momenteel binnen je vakgebied?

Mijn passie ligt in het verbeteren van de zorgkwaliteit door innovatie en onderzoek. Ik combineer klinische praktijk met wetenschappelijk onderzoek en leid daarnaast jonge artsen en collega’s op, zowel nationaal als internationaal, om hen klaar te stomen voor het gebruik van nieuwe chirurgische technologie. Mijn werk draait om hoogtechnologische, patiëntgerichte zorg en het toegankelijk maken van geavanceerde behandelingen en dat specifiek voor patiënten met urologische tumoren.

Dankzij robotchirurgie kunnen complexe urologische operaties met meer precisie en minder invasieve of ingrijpende technieken worden uitgevoerd. Dat betekent kleinere insnedes, minder bloedverlies en een sneller herstel voor patiënten.

Binnen het Clinical Research Center (CRC) leid ik klinische studies binnen de dienst urologie rond de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor blaaskanker in verschillende stadia. Doelstelling is om zo de overleving te verbeteren en/of de kans op blaasbehoud te verhogen.

Hoe zie je de toekomst van chirurgie?

Voor mij ligt de toekomst in het verder perfectioneren en nog minder invasief maken van robotchirurgie waarbij we onder meer inzetten op toepassing van artificiële intelligentie (AI) en augmented reality in de operatiezaal en daarbuiten. We integreren artsen en ingenieurs op de werkvloer en evolueren zo ook verder naar ‘phygital healthcare’ – een combinatie van fysieke en digitale zorg. Door technologie zoals AI en het Internet of Things in te zetten, laten we meer en meer technologie met elkaar communiceren, volgen we de patiënt beter op en kunnen behandelingen persoonlijker en efficiënter worden. Meer en meer zal de zorg zich dus ook buiten de muren van de zorgorganisatie afspelen.

Die innovatieve pijler is ook waar Maria Middelares de focus op legt.

Waardegedreven gezondheidszorg, digitalisatie en preventieve geneeskunde spelen een steeds belangrijker rol. Maria Middelares bundelt die kennis binnen het Health Value Space Ghent (HVS). We leggen de klemtoon op klinisch onderzoek, waarbij we actief deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijke studies.

Een waardevol project daarbinnen is WATT The Health, een bedrijvencentrum in het Medisch Centrum van Maria Middelares in Gentbrugge, dat de klemtoon zal leggen op HealthTech, MedTech & SportTech. We willen met het project de buurt omtoveren tot ‘de gezondste wijk van Vlaanderen’, waar de klemtoon ligt op preventief aanbod, levensstijlgeneeskunde, en het ontwikkelen van nieuwe zorgtechnologie.

Maria Middelares werd door Newsweek erkend als een van de Belgische ziekenhuizen op de lijst van 'World’s Best Smart Hospitals 2025' vanwege de inzet voor AI, digitale beeldvorming en robottechnologie.

Binnen al die technologie blijft de patiënt wel centraal staan.

Absoluut, binnen de innovatieve gezondheidszorg hebben we steeds oog voor het menselijke aspect. Maria Middelares draagt ook bij aan welzijn, in eigen land en internationaal. De mogelijkheden om ons als onderzoeker te steunen zijn groot.

Steun aan wetenschappelijk onderzoek is essentieel om medische behandelingen en technieken te ontwikkelen en te optimaliseren. Het bekomen van beurzen of financiering vraagt veel tijd en is sterk competitief waardoor we als onderzoeksgroep ook aangewezen zijn op donaties. Zeker in de beginfase van een onderzoek is het moeilijk om een beurs te bekomen en het onderzoek van de grond te krijgen, ook al heb je als onderzoeker een briljant idee. Bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek is investeren in het welzijn en de gezondheid van onze populatie.

Ook je steun bijdragen?