© 2023 William de Boet | Disclaimer | Links | Sitemap

5 tips voor een goed tuinontwerp!

Bent u uitgekeken op uw huidige tuin, of moet er een nieuwe tuin worden aangelegd? Om uw droomtuin te realiseren is het handig om de wensen in kaart te brengen. Een tuinontwerp biedt de beste basis voor de tuinaanleg. Hier volgen 5 tips om rekening mee te houden wanneer u de tuin zelf ontwerpt.

1.Het in kaart brengen van de tuin

Het opmeten van de tuin is natuurlijk het belangrijkste startpunt. Breng dit in kaart op een tekening, het liefst een tekening op schaal. Vergeet ook niet de woning op te meten en de deuren en ramen aan te geven op de tekening. Dit is waar u de tuin instapt of inkijkt, en dus erg belangrijk voor zowel de functionaliteit en hoe het eruit ziet.

2. Bepaal het doel van uw tuin

Geen mens is hetzelfde, en het gebruik van de tuin dus ook niet. Waar de één wil kunnen luieren in de zon en af en toe een barbecue wil organiseren, wil de ander misschien alleen maar een een moestuintje bijhouden en een plekje om de was op te hangen. Het hebben van kinderen nodigt wellicht uit voor een combinatie van (rubber)tegels en een gazon. U begrijpt dat verschillende doelen en gebruikers een heel andere uitwerking hebben op het tuinontwerp.

3. Definieer uw stijl

Heeft u specifieke stijl in gedachten, of bent u er nog niet helemaal uit? In beide gevallen is het aangeraden om een moodboard te maken. Dit kan door magazines door te nemen, de dingen die u leuk vindt uit te knippen en op een A3/A2/A1 te plakken. Bekijk ook eens websites zoals Eigen Huis en Tuin. Zo ontstaat een beeld van de stijl voor de nieuwe tuin. Denk aan kleurstelling, tegels, plantvakken en meubilair.

4. Houd de buren tevreden

Vergeet in de tekening de erfafscheiding niet mee te nemen. Jullie kunnen eventueel overleggen over de tuinafscheiding, zoals een schutting of heg. Het is aanbevolen om hier al vroeg afspraken over te maken zodat beide partijen weten wat de bedoeling is. Zeker met betrekking tot bomen moet het tuinontwerp rekening houden met de hoogte die de boom kan bereiken en hoe dicht deze bij de erfscheiding staat. Vanzelfsprekend geldt hetzelfde voor bouwwerken zoals een overkapping of garage.

5. Van tuinontwerp naar tuinaanleg

Is het tuinontwerp klaar? Dan is het tijd om de tuin aan te gaan leggen. Bent u handig, dan kunt u zelf al een hoop doen. Soms is het raadzaam om een professional in te schakelen, denk bijvoorbeeld aan tegels leggen of het maken van een overkapping. Een hovenier of bouwbedrijf heeft veelal de benodigde kennis om de maten op te nemen, de materialen te bestellen en de aanleg te bewerkstelligen.

Kortom, er komt veel kijken bij het maken van een goed tuinontwerp. Soms ziet u door de bomen het bos niet meer, of kost het de particulier gewoonweg teveel tijd en moeite om een tuinontwerp te maken. Denk er dan eens over na om een tuinontwerper in te schakelen. William de Boet heeft de kennis, ervaring en tools om met u in gesprek te gaan over de gewenste tuin en hier een 3D tuinontwerp van te maken. Zo kunt u alvast een rondje door uw nieuwe tuin lopen, nog voordat er een hovenier of bouwbedrijf bij aan te pas komt!

Heeft u vragen waarbij ik u kan helpen? Neem dan contact met ons op. Wilt u weten wat de kosten zijn van een ontwerp? Door een offerte aan te vragen kan ik u voorzien van een voorstel op maat.

William de Boet - Werken aan een tuinontwerp

 

Een offerte aanvragen

Wilt u meer informatie?

Download dan geheel vrijblijvend onze brochure. Hier kunt u meer informatie vinden over onze werkwijze, gerealiseerde tuinontwerpen en nog veel meer!